Atestat documentar încă din 1314, satul Vultureni dă numele comunei ce cuprinde și satele Băbuțiu, Bădești, Chidea, Făureni și Șoimeni. Este situată în partea de nord a Dealurilor Clujului, pe cursul superior al râului Borșa.
Vremurile și-au pus însă pecetea peste așezare, iar numărul locuitorilor este în continuă scădere. Proiectul Repatriot încearcă să îi readucă în vatra strămoșească, să readucă speranța în mediul rural. Oamenii locului te întâmpină cu voia bună a celui ce știe, în palmele bătucite de lutul gros, secretul veșniciei și al trăiniciei. Sunt calitățile care i-au impresionat pe voluntarii de la Antreprenoresti – Adoptă un sat, care au adoptat comunitatea în încercarea lor de revitalizare a satului tradițional românesc prin sinergia produsă de experiențele acumulate în cadrul proiectului „Adoptă un sat.”
Astfel, unul dintre obiectivele principale – producerea de rezultate palpabile și replicabile în comunitățile rurale din România, prin transfer de know-how specific (fonduri europene, management, schimb de experiență etc.), mentorat pentru antreprenori și administrație locală și prin identificarea potențialului local de dezvoltare economică – se reflectă în activități colaborative ce au ca scop conservarea tradițiilor și a patrimoniului, conferind sprijin pentru o dezvoltare comunitară sustenabilă.
La loc de cinste între acestea se numără Festivalul Silvoiței, loc al întâlnirilor și rememorărilor, al jocurilor copilăriei și inițiativelor antreprenoriale. Desfășurat cu sprijinul membrilor Romanian Business Leaders (RBL), acesta a știut să aducă pasionații alături de localnici, să dea frâu imaginației copiilor ademeniți de „sângele regal de silvoiță” , așa cum numește poetul Ion Mureșan magiunul de prune, dar și de parfumul palanețelor (plăcinte aromate cu dorul copilăriei). Alături de acestea gurmanzii pot savura cașul de oaie, mâncarea tradițională gătită în cazanele clocotinde, mierea și produsele bio de la Colina Farms sau ciocolata de casă, sucuri naturale, zacuscă sau gem, vinul de coacăze și multe alte delicii.
Zâmbetele copiilor înfloresc la vederea atâtor tentații: expozițiile de animale, alergatul în sac, piscina de noroi, trecerea peste baloții de paie, sau alte peste 20 de activități distractive. Iar pentru cunoscători, traseul cicloturistic și târgul de produse locale sunt la loc de frunte. Farmecul locurilor și oamenilor este completat de frumusețea obiectivelor turistice, printre care se numără: Biserica Reformată-Calvină din secolul al XIII-lea, cu unele transformări din secolul al XVIII-lea, din Bădești. Biserica Reformată-Calvină din secolul al XIII-lea din Chidea. Biserica Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” din Chidea (1766), cu amvon din 1741, construit de David Sipos. Biserica de lemn din Chidea „Sf. Gheorghe” (1761). Biserica unitariană din Chidea (1902).
Locuri și oameni… oameni și locuri… aici sunt adevărate versurile lui Lucian Blaga: „veșnicia s-a născut la sat… aici se vindecă setea de mântuire”. Deviza celor de la Antreprenoresti – Adoptă un sat: leadership care transformă lumea satului și creează sinergii a reușit și de această dată să revitalizeze o așezare ce poate deveni, prin muncă și prețuirea valorilor tradiționale , un model de bună practică.
Articol scris de: Liliana Zaharia-Lakatos