Văleni – un sat de poveste aflat la doar 30 km de orașul Galaţi în inima singurei Rezervații a Biosferei UNESCO din Moldova- ”Lunca Prutului de Jos”, este prima comunitate din Republica Moldova și a cincea din totalul de comune ce s-au alăturat ”Antreprenorești”.
Istoria Satului Văleni
Se spune că primii locuitori ai satului au fost niște pescari, a căror baștină provenea din Nordul Moldovei, de la poalele munților Carpați. Ei au venit aici pe la jumătatea secolului XVI, fiind atrași de belșugul de pește din apele bălților neumblate ale Prutului. Pe parcursul istoriei sale această comunitate a dat nenumărate legende ce au intrat in folclorul popular, fiind situată strategic pe principalele rute comerciale ce legau Moldova de Orient si Occident.
Se spune că pe timpuri, prin aceste locuri, hoinărea marele domnitor al Țării Moldovei (1527-1538 și 1541-1546) cu gonașii săi la vânătoare. Legenda spune că într-una dintre aceste vânători, Petru Rareș a visat Colinele de Aur ale Văleniului închinându-se la el, iar a doua zi a aflat vestea că va deveni domnitorul Moldovei. În prezent acest traseu a rămas o moștenire istorico-culturală de o importanță incontestabilă pentru Sudul Moldovei.
Văleni- sat de vacanță
Ceea ce i-a atras pe antreprenorii din RBL si Repatriot la această comună este spiritual antreprenorial și atmosfera de poveste, creată de comunitatea locală care își continuă viața între dealurile argiloase ”Colinele de Aur ale Văleni-ului” şi mica ”Delta Dunării a Moldovei”; reprezentând imaginea unui sat tipic românesc cu toate împrejurimile pitorești, cu bine-cunoscuta ospitalitatea moldovenească, cu tradițiile şi obiceiurile locale păstrate cu sfinţenie, cu bucatele şi vinurile aprinse specifice zonei, cu dansurile și cântecele vii; bogății pe care localnicii le impart în fiece an cu miile de turiști străini care le trec pragul.
„Văleni – sat de vacanță” este brandul spre care tinde comunitatea, aceasta fiind motorul său de dezvoltare economică locală și avantajul său competitiv. Cu sprijinul Repatriot și Antreprenorești , în cadrul evenimentului de adoptare al Valeni-ului s-au trasat mai multe direcții și planuri inovative de dezvoltare al localității axate pe turism rural & vitivinticol, digitalizare și energie regenerabilă, dezvoltarea și conectarea la piața românească a inițiativelor antreprenorilor locali, precum și dezvoltarea infrastucturii de utilitate publica . Anii 2018-2021 au fost roditori, iar prin intermediul acestui transfer de know-how și al diferitelor inițiative derivate din conectarea antreprenorilor de pe ambele maluri ale Prutului, s-a reușit atragerea diferitelor finanțări oferite de către PNUD & SGP GEF Moldova, Uniunea Europeană, etc. precum și donații ale comunității locale prin înființarea unei Asociații de Băștinași, conectând diferite proiecte Planului Strategic de Dezvoltare. Astfel, s-a reușit :
- Crearea unui traseu turistic și cazare în casa unor localnici, ce va contribui la dezvoltarea micilor antreprenori locali. Încurajarea a 4 localnici să-și deschidă agropensiuni, pe lângă cele 2 existente deja.
- Construcția infrastructurii adecvate pentru eco-turism (loc de joacă pentru copii, indicatoare turistice, scena de vară, foișoare și turnuri la înălțime pentru observarea păsărilor, târg de meșteri populari, centru de informare turistică etc.)
- Diferite campanii de informare cu comunitatea locală.
- Înfrățirea Văleni-ului cu alte sate – etalon de dezvoltare (comuna Corbi), parte al Antreprenorești
- Ș.A.M.D
Toate aceste acțiuni au poziționat Văleni-ul ca unul dintre cele mai dinamice hub-uri turistice ale Moldovei. Construind pe aceste rezultate și pe excelenta reputație a școlii românești de IT, momentan se lucrează la cel de-al doilea proiect –pilot de poziționare a Văleni-ului ca primul sat SMART al Moldovei și un model de succes rural pentru celelalte comunități, obiectiv pe termen lung ce va fi susținut sub egida programele RBL “Antreprenorești” și „Repatriot”, pe baza know-how-ului obținut în urma unui proiect similar derulat pentru orașul Alba-Iulia. În infrastructura turistică a satului, vor fi integrate soluții digitale SMART, precum senzori digitali cu informații despre obiectivele turistice, panouri solare pentru clădirile publice sau un arbore solar ce oferă acces wi fi școlii din localitate și încarcă telefoane.
Prin aceste eforturi urmărim de a oferi localnicilor o alternativă economică viabilă migrației lor masive spre țări mai dezvoltate, precum și a transfera focalizarea locală axată pe agricultură, către moduri mai sustenabile de a-și câștiga existent; cu un singur scop asumat, acela de a arăta că și acasă se poate.