Scorțeni este o comună în județul Prahova, Muntenia, România, formată din satele Bordenii Mari, Bordenii Mici, Mislea, Sârca și Scorțeni. Populația comunei Scorțeni este în continuă scădere, în prezent având 5.634 de locuitori, față de 6.095 de locuitori înregistrați la recensământul din 2002.
Potențialul de creștere al comunei Scorțeni este însă unul substanțial și poate reuși o dezvoltare rapidă cu sprijinul oamenilor de afaceri, pregătiți să aducă înapoi în societate cunoștințele învățate.
Din dorința de a ajuta comuna Scorțeni să se dezvolte în următorii ani și datorită implicării active a dnei Raluca Uță, membru Repatriot recent revenită în țară, originară din această comunitate, echipa Antreprenorești – Adoptă un Sat a invitat comuna Scorțeni să devină unul din proiectele sale. Echipa Antreprenorești va lucra astfel împreună cu autoritățile și membrii comunității din Scorțeni la dezvoltarea strategiei locale.
Antreprenorești – Adoptă un Sat este un proiect inițiat de Romanian Business Leaders și Repatriot. și are ca obiectiv principal producerea de rezultate palpabile și replicabile în comunitățile rurale din România, prin transfer de know-how specific (fonduri europene, management, schimb de experiență etc.) mentorat pentru antreprenori și administrație locală și prin identificarea potențialului local de dezvoltare economică.
Fără a exista dovezi scrise, se știe că localitatea Scorțeni a fost formată în jurul anului 1600, când patru căpitani ai lui Mihai Viteazul au fost împroprietăriți pe aceste meleaguri- o moștenire a istorie care merită evidențiată și pusă în valoare.
În comuna Scorțeni se află trei monumente istorice de arhitectură de interes național: biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (secolul al XIX-lea), strămutată din satul Olari și aflată acum în cimitirul din Bordenii Mici; biserica „Cuvioasa Paraschiva” (1730, reconstruită în 1820) din Scorțeni; și fosta Mănăstire Mislea (secolul al XVI-lea – înființată de Radu Paisie în jurul anului 1540), ansamblu alcătuit din beciurile casei domnești și ruinele chiliilor vechii mănăstiri.
Mănăstirea Mislea, a fost într-o vreme de glorie, o frumoasă mănăstire, împrejmuită de un zid impunător de cetate. Ulterior aceasta a fost utilizată ca închisoare pentru minori. După un timp închisoarea a „găzduit” deţinutele de drept comun, iar prin anii 1949-1951, s-au creat secţii pentru femeile condamnate religios ori politic. În prezent ea găzduiește Centrul de Îngrijire și Asistență a Persoanelor Adulte cu Handicap.
Comuna Scorțeni, odinioară bogată în livezi, face parte din Drumul Fructelor. Așa cum a fost conceput, Drumul Fructelor leagă între ele, optsprezece localități prahovene și punctează 28 de popasuri turistice. Pe Drumul Fructelor, turiștii pot intra în lumea comunităților sătești, pot participa la sărbătorile și la obiceiurile locului, pot lua contact cu atelierele meșteșugărești, unde pot învăța câte ceva din arta acestora. Autoritățile speră ca acest proiect să îmbunătățească traficul turistic și în viitor să se construiască pensiuni în aceasta comună.
Câți dintre noi nu își amintesc cu drag de clipele petrecute la bunici la țară, de copilărie, de “mersul pe deal”, de “podul cu fân”, de “zilele de Duminică” când se așternea o atmosferă binecuvântată de sărbătoare peste sat, de joaca copiilor de pe stradă, de serile petrecute seara târziu la poartă? Toate acestea nu sunt doar amintiri, ele așteaptă încă acolo să fie redescoperite!
Situată la doar o oră de București, Scorțeni reprezintă o bună oportunitate pentru cei ce vor să experimenteze simplitatea, frumusețea și bogăția “vieții de la țară”, să achiziționeze proprietăți și chiar să investească în această zonă plină de oameni calzi și primitori gata oricând să sară în ajutor.
Hai cu noi! Ce poți face tu pentru Antreprenorești:
- Semnalează un sat care ar are nevoie de un nou spirit antreprenorial și unde există o echipă inițială gata să contribuie la dezvoltare împreună cu tine. Fii lider de proiect!
- Participa la conferințele Antreprenorești în care discutăm problemele, imaginăm soluții și împărtășim bune practici
- Vrei să participi la acțiunile noastre? Oferă-te voluntar și atrage și alți voluntari pentru proiect
- Ai o idee? Vrei să promovezi turismul rural? Te rugăm să ne contactezi!
- Donează acum! Așteptăm sponsorizarea ta generoasă pentru a reuși să dezvoltăm instrumente profesioniste și a crește impactul acțiunilor noastre
- Cunoști locuri excepționale pe care crezi că românii plecați ar trebui să le revadă? Trimite-ne detalii
- Urmărește-ne pe rețelele sociale, distribuie mesajele noastre și acționează pentru a duce spiritul antreprenorial sănătos în satele românești.
- Salvează patrimoniul pe cale de dispariție. Cumpără o casă țărănească să o salvezi, împărtășește cu prietenii atmosfera rurală și oferă o moștenire cu valoare.
- Adoptă și tu un sat, eventual satul de unde sunt strămoșii tăi și acționează pentru sprijinirea lui.