Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in include_once() (line 3478 of /home/antreprenoresti/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 127 of /home/antreprenoresti/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Noutati

Antrenează ANTREPRENORUL din tine!

Echipa Antreprenorești sosește în această primăvară în Valea Stanciului, jud. Dolj, cu “Antrenează ANTREPRENORUL din tine”, un proiect educațional creat special pentru tinerii din comunitate.

Dacă ești elev din Valea Stanciului sau din împrejurimi, te invităm să aplici într-un program de pregătire unde, alături de traineri și antreprenori cu experiență, vei experimenta pe o perioadă de 5 luni, pe propria piele, ce înseamnă să fii antreprenor la tine în comunitate.

CE CÂȘTIGI ÎN URMA PARTICIPĂRII?

  • Experimentezi cum este să fii antreprenor la tine în comunitate
  • Înveți să gândești precum antreprenorii
  • Înveți să lucrezi în echipă
  • Capeți mai multă încredere în tine
  • Dacă ai rezultate în cadrul programului, ai posibilitatea să prezinți în București o inițiativă sau o idee de afaceri, cu impact la tine în comunitate, în fața unui juriu format din antreprenori cu experiență.

 

ANTREPRENORIATUL ESTE DESPRE CURAJ, INIȚIATIVĂ ȘI EXPERIENȚE NOI. Fă primul pas spre antreprenoriat și aplică până pe 16 februarie 2018. Cei 20 de participanți, care vor fi aleși de către echipa Antreprenorești, vor fi anunțați pe 20 februarie 2018. 

DESFĂȘURARE*:

  • Sesiunea I: februarie 2018 (2 zile, 8 ore de curs)
  • Sesiunea II: aprilie 2018 (2 zile, 12 ore de curs)
  • Sesiunea III: iunie 2018 (1 zi, 6 ore de curs)

*Datele exacte de desfășurare vor fi anunțate ulterior participanților acceptați în program.

Fiecare sesiune cuprinde activități practice, dublate de teorie, care vor pune accentul pe: autocunoaștere, convingeri și comportamente, comunicare, gândire creativă, gândire antreprenorială, tehnici de identificare nevoi și oportunități, de utilizare a resurselor, de implementare soluții și idei de afaceri.

Între sesiuni, participanții vor avea de realizat diferite activități, prin care să pună în practică informațiile învățate.

Pentru întrebări sau alte detalii: antreprenoresti@rbls.ro, 0721 883 123

APLICĂ AICI.

Programul de dezvoltare profesională al tinerilor din Valea Stanciului prinde contur.

Programul de dezvoltare profesională al tinerilor din Valea Stanciului prinde contur. ”Avem aceleași vehicule, același sistem de concurs, aceeași infrastructură. Ce diferă este mâna celui care coordonează acel vehicul.”, ne spune Ion Lixandru, vicepreședinte ARILOG

București, 23 ianuarie 2018

Cea de-a doua comună selectată în programul Antreprenorești are potențial agricol și un mare avantaj, își păstrează încă tinerii în comunitate. La Valea Stanciului, derulăm alături de acești tineri un program care contribuie la dezvoltarea lor profesională.

Luni, 22 ianuarie, ne-am întors în comună cu o nouă conferință Vreau să fiu Antreprenor, proiectul dedicat tinerilor liceeni în care antreprenori din comunitatea RBL interacționează direct tinerii și îi inspiră prin povestea lor de succes. ”Să mă întâlnesc cu antreprenori a fost foarte important pentru mine deoarece am învățat destul de multe lucruri și sunt convinsă că voi putea aplica sfaturile pe care ei mi le-au dat.”, ne spune Ionela, tănăra care ne-a ajutat să diseminăm evenimentul în rândul colegilor ei.
L-am avut ca invitat pe Ion Lixandru, Vicepreședinte ARILOG, expert în domeniul transporturilor, prin prezența căruia încurajăm specializarea tehnică a elevilor din Valea Stanciului. Specializarea trebuie să fie o prioritate pentru tinerii din România, consideră Ion Lixandru, care încurajează tineri să ia contact cu specialiști pentru a afla ce înseamnă să investești în tine. ”Viitorul este în investiții. Investițiile înseamnă echipamente sofisticate și foarte costisitoare. Dacă nu ai specializare, nu ai cum să ajungi departe. Avem aceleași vehicule, același sistem de concurs, aceeași infrastructură. Ce diferă este mâna celui care coordonează acel vehicul.”
De asemenea, ne-am bucurat de prezența unui antreprenor local, Mihai Voicu, legumicultor care, în fiecare sezon, vinde tone de tomate în Valea Stanciului. Discuția a fost moderată de Elena Pâslaru-Hubati, leadership educator, alături de care am lansat programul de dezvoltare dedicat tinerilor din Valea Stanciului. ”Ce m-a surprins aici? Cu mult timp înainte să începem sesiunea sala se umpluse și asta mi-a plăcut foarte mult pentru că am văzut punctualitate și curiozitate. Două atribute specifice unui antreprenor de succes. ”, ne spune Elena care privește cu încredere la grupul de tineri alături de care va lucra.
Împreună cu echipa Renault Trucks România am gândit un moment prin care tinerii de la școala cu profil tehnologic să poată învăța despre camionele de ultimă tehnologie chiar de la experții care le promovează în România. Reprezentanții companiei au trimis un specialist care le-a arătat tinerilor specificul tehnologiei dezvoltate chiar pe modelul de camion pentru distanțe lungi, adus special pentru eveniment în comunitatea doljeană.
Evenimentul este parte din programul de dezvoltare al tinerilor din Valea Stanciului, comună selectată în rândul celor 10 alături de care echipa Antreprenorești construiește un model de dezvoltare economică și socială în mediul rural.

Adoptăm cea de-a 3-a comună Antreprenorești

Echipa Antreprenorești-Adoptă un Sat pornește în cel de-al treilea tur de vizite al comunelor preselectate din județele Constanța și Ialomița.

Prima zi, 20 noiembrie, o vom dedica comunităților înscrise din județul Ialomița pe care le vom vizita conform următorului itinerar:
Ciulnița- ora de sosire 9:30, timp alocat de întâlnire a comunității locale de 2 ore
Săveni- ora de sosire 12:00, timp alocat comunității de 2 ore
Și din județul Constanța:
Topalu- ora de sosire 16:00, timp alocat 2 ore.
În 21 noiembrie, întâlnim comunitatea din Ghindărești, unde ne propunem să ajungem la ora 10:00.

Echipa Antreprenorești este reprezentată prin colegii noștri din diferite domenii de activitate, construcții, baze de agrement, finanțe, educație, cadastru, produse românești și comunicare. Sunt entuziaști să cunoască antreprenori din mediul rural, Marius Țapu- Fondator Artsani Construct, Daniela Marișcu- Fondator Aquatica Experience, Sorin Ignat- Director Agribusiness Banca Transilvania, Marius Dan- Fondator Tudor.Personal Tailor, Florentin Boda- Fondator General Survey Corporation, Simona Mitrea- Fondator KleineSchule, Daniel Donici- Fondator Artesana, Paul Mărășoiu- CEO Peacock Hotels, Mirela Scarlat- TMT PR Agribusiness &Food Communicators, Alina Burlacu- Manager RBL Summit și Ivan Nicolae- Foto&Video.

Vă ținem la curent cu vești frumoase de la sate!

Antreprenorești în sate cu povești

Am avut o vară frumoasă și plină de hărnicia celor două comunități alături de care construim un model de dezvoltare în mediul rural, Corbi (AG) și Valea Stanciului (DJ). Vă redăm câteva dintre cele mai importante inițiative ale comunităților susținute de echipa Antreprenorești.

Corbi:
VSFA la Corbi, 30 iulie- 1 august: Alin a adus 20 de tineri din toată țară să lucreze din sat, iar Conferința VSFA din poieniță a marcat momentul de întâlnire cu comunitatea locală.Link: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1037200989749328.1073741893.25...

Chef Sam la Corbi, 12-13 august: Am gătit în curtea Căsuței Albastre alături de Samuel Le Torriellec. Produsele corbenești au fost interpretate de Sam, MasterChef România, care și-a dorit să gătească alături de comunitatea locală. Link: https://www.facebook.com/Antreprenoresti/videos/485191225174088/

Zilele Diasporei la Corbi și Fii Satului Poenărei, 19 august: Antreprenorești a pornit din dorința de a reduce exodul din rural, iar prin Repatriot ne completăm eforturile de a îi conecta pe cei plecați cu comunitățile natale. Link: https://www.facebook.com/repatriot/posts/1571178496274534

Corbi și Valea Doftanei- valoarea turismului rural: Cum punem în valoare produsele tradiționale? Ce îi face pe turiști să aleagă satul ca destinație de vacanță? Este vacanța la țară noua formă de relaxare după o săptămână plină de activități? Comunitățile din Corbi și Valea Doftanei s-au întâlnit pentru a discuta despre potențialul turismului rural. Link: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.517652991927911.1073741860.257...

Valea Stanciului:
Zilele Diasporei la Valea Stanciului, 22 august: An de an mai pleacă câte un sătean să lucreze pământul străinilor. În 22 august am întâlnit alături de echipa Repatriot pe cei plecați din comunitate care își doresc să revină, dar și pe cei care au făcut deja acest pas. Link: https://www.facebook.com/Antreprenoresti/videos/487982101561667/
Atelier cu tinerii din Valea Stanciului: Am desfășurat un prim atelier de teatru forum alături de un grup de tineri din comunitate. Link: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.487986154894595.1073741857.257...

1 Mai Antreprenoresc la Corbi
Corbi

Comunitatea din Corbi a fost încântată de oaspeții evenimentului 1 Mai Antreprenoresc la Corbi ce a avut scopul de a promova obiectivele, produsele și povestea frumoasă pe care comuna musceleană le are de oferit. Echipa Antreprenorești- Adoptă un Sat crede în potențialul turistic al comunei! Cele două zile de eveniment au fost o călătorie a turistului prin bogățiile culinare, istorice și naturale ale comunei.

Echipa Antreprenorești susține cu drag Corbi-destinație turistică.

1 Mai Antreprenoresc la Corbi

Noi la Antreprenorești nu simțim că muncim pentru că ne face plăcere să mergem în comunitățile din rural și să întâlnim gospodari de ispravă ca cei de la Corbi.

30 aprilie- Gustăm savoarea comunei Corbi

10:00
Sosirea oaspeților în satul Stănești, comuna Corbi
11:00
Pornim către Mănăstirea Corbii de Piatră
11:00-13:30
Vizităm Mănăstirea Corbii de Piatră și îi ascultăm frumoasele legende, apoi mergem să vedem împrejurimile: căsuța Albastră, Uriașul din stâncă. Vă povestim și cum e Jocul de aventură ”Tărâmul Magic”.
Sau
11:00-13:30
Jocul de aventură TĂRÂMUL MAGIC. Joc de tip căutare de comori în cele mai frumoase obiective ale comunei Corbi la finalul căruia grupul câștigător va descoperi un cufăr plin de ..savoarea Corbilor.
14:00-19:00
• Povestim despre Antreprenorești- Adoptă un Sat! și cum vom lucra împreună cu comunitatea din Corbi la dezvoltarea sa sănătoasă. Și tu te poți implica așa că îți prezentăm o serie de oportunități unde expertiza ta poate face diferența!
• Prânzim produse tradiționale: mielul de Corbi, gemuri și sucuri din fructe de livadă, țuică de Poienărei, murături Corbenești, cozonac și pâine de casă și alte bunătăți locale.
• Și nimic nu merge mai bine cu o masă bună decât un cor de fluierași de ți-e mai mare dragul că ai venit la țară în Corbi, iar ca să nu ne uiți ai și târg de produse locale, tradiționale și artizanat popular. Ca să îți fie și acasă ca la țară.
Și dacă ai obosit după atâta aer curat și voie bună, te conduc gazdele la patul ce ți-au pregătit la ei în gospodărie. Iar dacă te îmbie foamea de seară, îți face gazda o farfurie bună de îți merge somnu.

1 Mai Antreprenoresc

8:00-10:00
Trezirea ți-o dă gazda și un mic-dejun abia cules din grădină.
10:30-13:30
E vremea să explorăm împrejurimile comunei cu o bogată istorie. Pornim în drumeție pe urmele partizanilor din satul Poienărei și vizităm biserica satului, casa învățătorului Gheorghe Popescu, casa preotului Ioan Constantin, unde vedem și crucea ridicată în memoria partizanilor. Apoi mergem să vedem Râpa Partizanilor, locul de unde s-a purtat lupta pentru libertate.
Istoviți și cu așa amintiri mărețe, facem un popas în frumoasa poieniță din aproprierea Râpei Partizanilor și ne întremăm cu cozonac și ouă, iar pentru cei ce au șofer aducem și țuică bună de la Corbi.
Sau
10:00-14:00
Tur de biciclete prin împrejurimile Corbilor alături de cei de la CarpatBike. Turul va avea 2 nivele de dificultate, iar cel cu traseu lung cuprinde un picnic alături de comunitatea din Nucșoara.
13:30-15:00
Ne întoarcem în comună unde gazdele ne așteaptă cu prânz gustos și ne invită să le mai vizităm comuna și gospodăria.
15:00
Facem un tur de livadă cu povestea fructelor bogate la Livada Bunicului (1 oră)
Sau
Tur de case construite în stil tradițional ce așteaptă o inițiativă benefică (2 ore).

Costuri pachete program integral:
Pachet cu cazare la Agropensiunea Livada Bunicului- 265 Ron/ persoană.
Pachet cu cazare la Pensiunea Xandra- 255 Ron/ persoană.
Pachet cu cazare la gazde din comunitate- 235 Ron/ persoană.
Pachetele includ: ziua de 30 aprilie: prânz câmpenesc, cină la gazde; 1 Mai: mic- dejun, prânz la gazde și picnic în drumeție, precum și cazarea în funcție de tipul acomodării.

Pentru cei care doresc să participe doar la prânzul câmpenesc din 30 aprilie, costul este de 70 Ron/ persoană.
*Plata se face cash/numerar către gazde.
** Copiii până în 14 ani au gratuite dacă sunt cazaţi în cameră cu părinții lor.
Informații despre participarea la eveniment și înscrieri la adresa de mail primariacorbi@yahoo.com sau la 0721 883 123, liliana.geru@rbls.ro.

Vă așteptăm cu drag!

Echipa Antreprenorești- Adoptă un Sat!

Antreprenorești are primele două comune selectate: Corbi și Valea Stanciului

În 2016, în martie la Summitul Romanian Business Leaders, am avut parte de o sesiune revelatoare unde am aflat că anual 80.000 de români pleacă din țară. Numărul este covârșitor, iar 80% dintre aceștia provin din mediul rural. Cu aceste idei în minte am decis să acționăm, așa a luat naștere proiectul Antreprenorești- Adoptă un Sat!
Felix Daniliuc, Director General al Raiffeisen Leasing România, a abordat problema migrației în sesiunea condusă în cadrul Summitului Romanian Business Leaders. Acesta ne-a prezentat situația de la acel moment prin care ne explica faptul că anual 80.000 de români, , echivalentul a 24 de comune, iau calea migrației. Cel mai afectat de acest fapt este satul, deoarece 80% dintre aceștia provin din mediul rural. Motivele sunt la fel de clare, precum cifrele, lipsa perspectivelor din rural, rata foarte scăzută de inițiative antreprenoriale și, deci, a locurilor de muncă din rural, conduc la aceast exod masiv.
”Situația alarmantă a depopulării satelor prin care în fiecare an dispare populația echivalentă a 24 de comune, acesta a fost momentul în care am spus că noi, antreprenorii, trebuie să face ceva. M-am gândit atunci cum ar fi să putem da din experiența noastră, din competențele acumulate și din energia noastră celor care au nevoie de ele pentru ca satul să supraviețuiască. Pentru că da, vorbim de supraviețuirea satului românesc. Ideea este doar o primă parte. Sunt bucuros și recunoscător că membri RBL, printre care îi amintesc pe colegii mei Felix Daniliuc și Mihai Marcu au făcut-o să prindă viață.” ne spune Felix Tătaru, fondator GMP Group România și unul dintre inițiatorii proiectului Antreprenorești-Adoptă un Sat.
Echipa îi reunește pe Mihai Marcu- președintele Fundației Romanian Business Leaders și al Consiliului Director al MedLife alături de cei de mai sus dar și de Daniela Marișcu- fondator Aquatica Experience , Sorin Ignat- Banca Transilvania, Marius Țapu- Artsani Construct, Andreea Toma- Partner Leroy& Asociații, Gabriel Iștoc- B-team Consult and Services, Felix Pătrășcanu- FAN Courier, Adriana Man- Eximtur, Simona Mitrea- Kleine Schule și alți antreprenori de succes. Imediat am primit sprijinul partenerilor cu preocupări în direcția de antreprenoriat și chiar de dezvoltare rurală de la Fundația ADEPT, Fundația Națională a Tinerilor Manageri, Fundația Civitas și Fundația PACT.
Ne-am concentrat atenția pe județele Argeș, Prahova, Buzău, Teleorman, Dâmbovița, Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Tulcea, Olt, Gorj, Constanța, Mehedinți, Galați, Vrancea, Vâlcea și Dolj. Alegerea a fost determinată atât de nivelul scăzut pe care inițiativa antreprenorială o reprezintă în aceste regiuni, dar și de nivelul scăzut de trai pe care populația îl înregistrează aici.
În primul an al proiectului Antreprenorești am organizat 4 conferințe regionale, momentul de primă întâlnire cu reprezentanții comunităților rurale. Am reușit să onorăm invitația comunităților care ne-au impresionat cu povestea lor prin organizare a două tururi de vizite în regiunea Argeș-Prahova și regiunea Olteniei. Ne bucurăm să cunoaștem deja primele două comune dintre cele zece alături de care vom elabora un model de dezvoltare în mediul rural. Cele două comunități alături de care am decis să lucrăm sunt comuna Corbi (AG) și comuna Valea Stanciului (DJ). Corbi este prima comună selectată în proiect și ne-a impresionat prin dorința comunității de a- și face auzită povestea și frumoasa istorie a locului din jurul mănăstirii rupestre Corbii de Piatră. Iar Valea Stanciului păstrează o comoară după care multe comunități din rural tânjesc căci în valea mângâiată de Jiu, tinerii din comunitate au decis să rămână și să-și construiască un viitor independent.
Un alt aspect important al proiectului Antreprenorești este reprezentat de turul exemplelor de bune practici pe care îl oferim acelor gospodari pe care îi întâlnim în comunitățile vizitate. Rolul acestui tur este acela de a prezenta exemple de bune practici din mediul rural, pornite cu aceleași greutăți și condiții nefavorabile, dar care, prin sârguința celor acre le-au inițait, au demonstrat că se poate. Primul tur de exemple bune a adus 34 de gospodari din comunitățile Boteni, Priboieni, Schitu Golești din județul Argeș și Cocorăștii Mislii din județul Prahova într-o vizită de trei zile peste Carpați, în regiunea Transilvaniei. Cele 5 pucte de interes au fost Telemeau de Ibănești, unde Ovidiu Todoran-fondatorul Mirdatod le-a povestit gospodarilor cum a dus producția de la 50 de litri de lapte procesați la peste 35.000 litri pocesați în fabrica din satul Ibănești, județul Mureș, dar și care sunt planurile de creșterea producției la 200.000 litri procesați. Am aflat povestea Fructului Secuiesc, proiect pornit de Asociația Civitas și care a soluționat problema a peste 900 de familii din regiune ce îngrijesc livezi a căror producție este procesată în centrul deschis în satul Lupeni, județul Harghita. Alte exemple de dezvoltare locală au venit din partea Fundației ADEPT care și-a asumta misiunea de protejare și conservare a tradițiilor și bogățiilor naturale din regiunea sasă, în speacial valorile satului Saschiz, județul Mureș.
Am ales să prezentăm exemplele bune din această regiune atât cu gândul la exemplele de reușite care ne-au impresionat, dar și pentru a crea o platformă de comunicare între această regiune și cele de la sud și sud-est. Comunicare ce credem noi, va rezulta în inițiative puternice de revitalizare a activităților tradiționale și inovative din mediul rural.
În următoarea perioadă, ne propunem să lucrăm împreună cu cele două comunități deja selectate, la elaborarea strategiile de dezvoltare locală și ne bucurăm să avem parte de un răspuns pozitiv și călduros din partea comunităților din Corbi și Valea Stanciului.
În paralel, suntem determinați să răspundem, treptat , și invitației lansate de celelalte comunități care au făcut primul pas de a-și înscrie comunele în cadrul conferințelor regionale organizate de noi. Urmează să pornim în regiunea Dobrogei și Munteniei de est, unde comunitățile înscrise în cadrul conferințelor de la Brăila și Slobozia ne așteaptă cu mult entuziasm.
Antreprenorești- Adoptă un Sat este un proiect care adună multă energie pozitivă din partea membrilor comunității Romanian Business Leaders, mulți dintre ei fiind crescuți la țară și știu ce pași dificili sunt pe drumul către succes. Acesta este și motivul pentru care am reușit să aducem alături oameni care au reușit în domeniile lor de expertiză și acum sunt pregătiți să aducă înapoi în societate cunoștințele învățate.

Merită făcută trimitere la poveștile câtorva gospodari întâlniți de noi în comune surprinse în acest clip de prezentare. Iar sesiunea dedicată proiectului și antreprenoriatului rural din cadrul Summitului Romanian Business Leaders din 3 martie 2017, poate fi urmărită integral aici.

Gospodarii cu care ne vedem la Antreprenorești- Renașterea satului românesc

Sesiunea dedicată antreprenoriatului rural îi aduce alături pe acei gospodari care ne-au impresionat cu poveștile lor și prin pasiunea cu care păstrează vie tradiția.

”Vreau să pun pe primul loc Nedeea Vâlceană pentru că altfel nu o să mă mai identific cu mine și cu ce am făcut și în ce am crezut până acum”, ne spune Măriuca.
https://www.facebook.com/pg/Antreprenoresti/videos/?ref=page_internal

Para de Priboieni i-a unit pe Alin, Marius și Florin și i-a inspirat să se asocieze.
Vestea ne-a bucurat mai ales că sunt printre primii gospodari vizitați de echipa Antreprenorești și participanți ai turului de exemple de bune practici.
https://www.facebook.com/Antreprenoresti/videos/398698703823341/

”Am făcut un pas care a fost greu înțeles de foarte multă lume.” ne spune Costel Halip, proprietarul unei ferme de vaci și oi și al unei Canise de Mioritic din comuna Boteni (AG).
https://www.facebook.com/Antreprenoresti/videos/398686870491191/

Aurelian crește pepenele și dovleacul de Grojdibodu împreună cu familia sa. Gustul autentic al fructelor este dat de bogația solului din lunca Dunării. În turul Olteniei am întâlnit gospodari frumoși!
https://www.facebook.com/Antreprenoresti/videos/379533115739900/

Eugen crește porumbei campioni, iar pasiunea sa a inspirat și alți tineri din comunitatea comunei Valea Stanciului. Rigoarea acestui sport impune o disciplină sănătoasă dacă îți dorești performanțe constante.
https://www.facebook.com/Antreprenoresti/videos/379541362405742/

Florin știe că dacă îți dorești cu adevărat, nimic nu îți poate sta în cale. Iar ferma pe care o dezvoltă în comuna Valea Stanciului se ghidează după această credință.
https://www.facebook.com/Antreprenoresti/videos/379548012405077/

Vineri, 3 martie suntem live pe pagina de Facebook a Fundației Romanian Business Leaders, accesibil aici https://www.facebook.com/fundatiaRBL/?fref=ts, alături de cei care au spus că antreprenoriatul în rural se poate!

Antreprenoriatul rural este pe agenda Summitului Romanian Business Leaders în 2017

În 2016 am avut parte de o sesiune revelatoare (https://youtu.be/nQYf_vMmy5U) unde am aflat că anual 80.000 de români pleacă din țară. Numărul este covârșitor, iar 80% dintre aceștia provin din mediul rural. Cu aceste idei în minte am decis să acționăm, așa a luat naștere proiectul Antreprenorești- Adoptă un Sat!

Anul acesta dedicăm o sesiune celor care au spus că se poate face antreprenoriat în mediul rural și celor două comunități alături de care am decis să construim un model de dezvoltare economică și socială. Corbi (AG) este prima comună selectată în proiect și ne-a impresionat prin dorința comunității de a- și face auzită povestea și frumoasa istorie a locului din jurul mănăstirii rupestre Corbii de Piatră.Iar Valea Stanciului (DJ) păstrează o comoară după care multe comunități din rural tânjesc căci în valea mângâiată de Jiu, tinerii din comunitate au decis să rămână și să-și construiască un viitor independent.

Comunitățile din Corbi și Valea Stanciului vor beneficia de sprijinul echipei Antreprenorești-Adoptă un Sat! în construirea unui model de dezvoltare economică și socială în rural. Noi am îndrăgit poveștile lor și vrem să vi le facem cunoscute.
Summitul este evenimentul central al Fundației Romanian Business Leaders și locul în care iau naștere inițiative de bun augur din domeniul antreprenoriatului, educației și bunei guvernării, așa cum proiectul Antreprenorești avea să rezulte în urma ediției din 2016.

Informații și detalii legate de sesiunea dedicată antreprenoriatului rural vă poate oferi Liliana Geru, manager proiect Antreprenorești-Adoptă un Sat!, la liliana.geru@rbls.ro.

Antreprenoriatul rural pe agenda Summitului Romanian Business Leaders

Revitalizarea satului românesc este pe agenda Summitului Romanian Business Leaders de anul acesta!

Proiectul Antreprenorești- Adoptă un Sat! aduce alături comunitatea de antreprenori din mediul rural alături de cea a Romanian Business Leaders cu scopul de a creiona un model de dezvoltare economică și socială. Alături de noi, la Summit, vor fi cele două comunități selectate în proiect, comuna Corbi din județul Argeș și comuna Valea Stanciului din județul Dolj, dar și alți gospodari care au avut curajul să spună că se poate face business și în rural!

Iată la ce să te aștepți:
https://www.youtube.com/watch?v=nQYf_vMmy5U&feature=share

Turul Olteniei și-a desemnat o nouă comună finalistă Antreprenorești- Adoptă un Sat!

Valea Stanciului este cea de-a doua comună finalistă a proiectului Antreprenorești- Adoptă un Sat!

Comuna doljeană a impresionat echipa de proiect prin mobilizarea celor mai importanți gospodari din comunitate și prin reușita de a își păstra tinerii implicați și alături. Agricultura este principala activitate a gospodarilor din regiune și motivul pentru care încă regăsim specilizarea de mecanic agricol în programa școlii locale.
Alături de comunitatea din Valea Stanciului, echipa Antreprenorești va creiona strategia de dezvoltare economică și socială care va pune în valoare potențialul local. Imagini din turul de vizite din 15-16 decembrie 2016 desfășurat în regiunea Olteniei puteți vedea aici: https://www.facebook.com/pg/Antreprenoresti/videos/?ref=page_internal.

Felicitări grupului de inițiativă locală!

Echipa Antreprenorești- Adoptă un sat! a încheiat cel de-al doilea tur de vizite în comune
Grojdibodu, Studina, Pârșcoveni, Valea Stanciului, Plenița

În 15-16 decembrie, echipa Antreprenorești-Adoptă un Sat! a pornit la drum în regiunea Olteniei unde am onorat invitația celor 5 comune care s-au înscris în cadrul conferinței de la Craiova și ne-au pregătit întâlnirea cu gospodarii localității. Ne-am bucurat să aflăm povestea comunităților din Grojdibodu, Studina și Pârșcoveni din județul Olt, dar și pe cea a comunelor Valea Stanciului și Plenița din județul Dolj. Împărtășim și cu voi povestea acestor locuri frumoase și revenim cu vestea celei de-a doua finaliste a proiectului cât de curând.

Grojdibodu
... este comuna care îmbină trecutul și viitorul, aici găsim cel mai mare parc solar din România, cu o suprafață de 31,7 ha, dar și frumoase specii de păsări, amfinieni și mamifere ce au condus la încadrarea zonei cunoscută drept Nisipurile de la Dăbuleni în Situl Natura 2000. Tot aici aveau să fie descoperite două tăblițe de bronz cu titlul de Diplomae Honastea Missionis, fiind considerate drept cele mai vechi titluri de proprietate, documente prin care soldați care serveau în armata Imperiului Roman erau lăsați la vatră și li se mulțumea prin oferirea unui titlu de proprietate pentru suprafețe de pământ în ceea ce astăzi reprezintă teritoriul comunei Grojdibodu. Plăcuțele au fost dăruite de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza împăratului francez Napoleon al III-lea ca dovadă a latinității românilor și semn de mulțumire pentru recunoașterea unirii principatelor, fiind păstrate astăzi în colecția Muzeului de Antichități Naționale de la Saint-Germain-en-Laye.

Studina
... menționată pentru prima oară de Mihnea Turcitul la 1582 și localitate în care avea să funcționeze o fermă model, declarată astfel la 1896 datorită solului fertil specific regiunii și a proceselor tehnologizate de prelucrare moderne la aceea vreme. Cu un puternic trecut în producția agricolă, profilul favorabil acestor activități se păstrează și astăzi.

În Pârșcoveni
...putem vizita Conacul Boierului Neamțu, monument arhitectural cu o bogată istorie, dar care nu a fost încă supus lucrărilor de restaurare. Frumusețea stilului brâncovenesc imprimat în arcadele acestui cule ce cândva avea rol de protejare a sătenilor de invadatori, supraviețuiește trecerii timpului în așteptarea unei inițiative benefice. Iar cum Oltețul binecuvânteză solul pe tot teritoriul comunei, oamenii primesc acest dar și sădesc cele mai gustoase fructe și legume.

Valea Stanciului
Jiul mângâie solul comunei Valea Stanciului pe cursul lui dinspre Carpați spre Dunăre și poartă cu el forța nutritivă a muntelui. Astfel pământul devine rodnic și propice agriculturii, principala activitate a gospodarilor din regiune și motivul pentru care încă regăsim specilizarea de mecanic agricol în programa școlii locale.

Plenița
Perioada de început a indo-europenizării și-a lăsat amprenta pe teritoriul României, printre culturile specifice epocii bronzului fiind și cea de la Coțofeni. Cetatea de sec. IV-II î.e.n. și șanțul de apărare din jurul acesteia aflate la doar 300 de metri de sat, movilițe funerare ce poartă numele de tumuli pe care îi vom vedea în Pădurea Poiana Plenița tot acolo unde în fiecare mai are loc spectacolul natural al bujorilor sălbatici din rezervația ce se întinde pe o suprafață de 50 de hectare. Acestea sunt frumusețile cu care ne așteaptă localitatea doljeană.

Primul tur al exemplelor de succes a reunit 34 de gospodari

Primul tur de exemple de bună practică organizat prin proiectul Antreprenorești- Adoptă un Sat! a avut loc în perioada 28- 30 septembrie și a fost dedicat comunităților înscrise în proiect.

34 de gospodari din comunele Boteni, Priboieni, Schitu Golești din județul Argeș și Cocorăștii Mislii din județul Prahova au pornit în tur cu dorința de a cunoaște exemple de succes din mediul rural. Traseul a cuprins 5 exemple de bună practică care au în comun desfășurarea activității în mediul rural, conservarea și promovarea tradițiilor locale și respectarea nuturaleții produselor.

În prima zi a turului, echipa Antreprenorești a întâlnit gospodarii din comunele înscrise și a pornit spre zona transilvăneană unde prima oprire a fost la Saschiz. Satul atestat în secolul al XIV-lea sub atenta îndrumare săsească, a reușit să își conserve patrimoniul arhitectural. Și nu doar cetatea țărănească ce veghează satul de pe deal încă din secolul al XIV-lea sau mărețul turn cu ceas construit după modelul celui din Sighișoara stau mărturie a vechilor tradiții locale, ci și gemul de rabarbăr, specific culturii săsești. Unul din principalii piloni care mențin tradiția vie și comunitatea conectată este implicarea Fundației ADEPT ce își conduce misiunea de protejare a regiunii Târnava Mare chiar din micuțul sat săsesc. Aici am fost găzduiți în unitatea de procesare a SES Fruleco, centru de coletare și informare pentru cei dornici să beneficieze de produse procesate tradițional. Gemul de rabarbăr fiind reînviat ca tradiție locală în zona Târnava Mare, dar și alte fructe locale ce au fost puse în valoare printr-un proces de prelucrare ce respectă valoarea naturală a acestora. Vizita noastră s-a continuat cu o șezătoare în curte la Casa de pe Deal, o inițiativă din drag pentru casa bunicilor, inițiată de Anca Dalmasso. Casa de pe Deal oferă acum posibilitatea turiștilor să trăiască în inima naturii cu bucate proaspăt culese, murături picante și cu gemuri și dulcețuri care mai de care mai gustoase.

Cea de-a doua zi ne-a purtat pe meleaguri secuiești, unde am vizitat Fructul Secuiesc, o inițiativă care demonstrează cum asocierea poate conduce la dezvoltare locală și sprijină micii producători în maximizarea recoltei de fructe obținută. Aici am avut oportunitatea de a vizita centrul de procesare fructe de livadă din Lupeni, unde am văzut ce aparate sunt necesare pentru obținerea sucului natural de mere și alte fructe de sezon. Momentul a fost urmat de întâlnirea la sediul Fundației Civitas din Odorheiul Secuiesc unde am aflat povestea din spatele acestui brand înregistrat care sprijină peste 900 de familii din regiune să proceseze și să distribuie produsele naturale obținute la centrul de procesare. În aceași zi, am fost găzduiți la Ferma Ecologică Țopa din Albești, acolo unde o familie de gospodari întrețin o fermă în care turiști se pot caza pentru o experiență specială în mijlocul naturii. Micuțul sat, Țopa, i-a inspirat pe cei doi soți să păstreze vie tradiția produselor locale și să producă sortimente de brânzeturi cu gust autentic de la mica cireadă de 14 vaci pe care o dețin. Gemuri, legume, fructe, miere și plante medicinale sunt produse pe care familia Cișmaș le produce pentru sănătatea turistului ce le calcă pragul.
”Exemplele de succes care m-au inspirat sunt similare activității pe care o desfășor încă din 1996, eu fiind un apicultor ecologic cu peste 1000 de familii de albine. Vă aștept cu drag la ferma mea pentru a vedea o afacere de succes în domeniul apicol. ” ne invită Aurelian Chilom, apicultor din comuna Ciofrângeni, județul Argeș.

Ultima zi a fost dedicată celui mai puternic brand dintre cele cuprinse în tur, Telemeaua de Ibănești care este cel de-al treilea produs cu Denumire cu Origine Protejată pe care România o certifică la nivelul Uniunii Europene, după magiunul de Topoloveni și salamul de Sibiu. Povestea telemelei de Ibănești pornește acum mai bine de 21 de ani în zona montană a județului Mureș când inițiatorii acestui brand abia dacă colectau 50 de litri de lapte de la micii producători locali, umblând pe la porțile lor cu o mașină Dacia. Azi, compania are peste 100 de angajați și procesează 40.000 de litri de lapte zilnic, în centrul de procesare de la Ibănești, urmând ca un nou punct de procesare să fie deschis în zona Reghinului, moment ce va crește duce producția la peste 200.000 litri de lapte procesați zilnic. Ce este foarte special la această telemea? Saramura de Orșova este cea care face gustul acestei telemele așa de special. În timp și gama de produse a Mirdatod s-a diversificat, astfel că în completarea produsului certificat european, Telemeaua de Ibănești, putem savura și cașcaval, ruladă cu mirodenii, unt, brânză de burduf și alte produse lactate ce păstrează gustul intens de lapte prin procedura de procesare ce respectă beneficiile naturale ale alimentelor.
” Eforturile celor din Ibănești mă încurajează să lupt pentru certificarea cașului afumat de Boteni, produs pe care îl mențin natural și care merită să fie recunoscut. ” a spus entuziast Costel Halip, proprietarul unei mici cirezi și canisei de Mioritic premiată la nivel european. Odată inspirați, gospodarii au fost apoi conduși în comunitățile lor.

Turul face parte din programul de dezvoltare rurală al proiectului Antreprenorești- Adoptă un Sat! și are ca scop promovarea inițiativelor de succes din mediul rural în rândul gospodariilor ce au inițiat sau sunt dornici să inițieze o activitate proprie.
Turul din 28-30 septembrie, primul din serie, concretizează invitația lansată în cadrul primului tur de vizite în comune desfășurat la invitația comunităților din județele Argeș, Prahova și Vâlcea.

Înscrieri în programul Antreprenorești- Adoptă un Sat!
Antreprenorești-Adoptă un Sat! proiect Romanian Business Leaders

Comuna ta are peisaje mirifice, bogății naturale sau oameni de nădejde de care vrei să aflăm și noi, echipa Antreprenorești? Apoi fă bine și ne scrie să îți trimitem formularul de înscriere în proiect până la data de 25 septembrie și noi venim să vizităm comunele care ne invită cu cea mai mare căldură!

Vă rugăm să trimiteți o solicitare pentru formularul de înscriere în proiect la adresa antreprenoresti@rbls.ro!

PRIMUL EVENIMENT REGIONAL SUB GENERICUL ANTREPRENORESTI - ADOPTA UN SAT!

Marti, 14 iunie va avea loc la Pitesti primul eveniment regional organizat sub egida proiectului Antreprenoresti - Adopta un Sat!  Proiectul este o initiativa conceputa sub umbrela Summitului RBL, derulat in parteneriat cu liderii a zeci de institutii private si nonguvernamentale.

Evenimentul va reuni reprezentantii comunelor celor patru judete selectate in prima etapa, respectiv Arges, Dambovita, Prahova si Valcea.

Scopul acestui eveniment este de a aduce impreuna antreprenori de marca, reprezentanti ai autoritatilor locale si viitori antreprenori pentru a evalua impreuna potentialul fiecarei comune in parte, iar in functie de rezultate, de a inainta solutii concrete si de a pune bazele unui proiect pilot – “satul” model.   

Sesiunea de interactiune va fi structurata in jurul celor 3 CUM: CUM sa accesezi fonduri, CUM sa cresti o comunitate mai bine, CUM sa faci sau sa cresti o afacere in mediul rural!

Participantii vor fi incurajati sa isi expuna propriile experiente, sa solicite consiliere pe diverse probleme ce tin de demararea unei afaceri la nivel local, dar si sa evalueze care sunt sansele de reusita in functie de specificul satului / judetului din care fac parte.

„Conferinta din 14 iunie reprezinta primul pas in demararea proiectului Antreprenoresti – Adopta un Sat.  Vrem sa fie un proiect foarte pragmatic – venim in tara, punem noi degetul pe harta, alegem un sat si intervenim direct cu propriile resurse. Credem ca exista un potential urias la nivel local si vrem sa aducem o schimbare in acest sens, o schimbare care poate fi dereferinta la nivel national” a declarat Felix Daniliuc, membru al grupului de proiect Antreprenoresti, Director General Raiffeisen Leasing.

Calendarul de lansare al apelurilor din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 in Regiunea Centru

 ADR Centru a publicat Calendarul estimativ de lansare al apelurilor de primire proiecte ce se pot finanta din Regio – Programul Operational Regional (Regio – POR) 2014 – 2020, prin care, la nivelul Regiunii Centru sunt disponibile 690,37 milioane euro fonduri nerambursabile europene. 

Acest calendar a fost prezentat in cadrul sedintei Comitetului de Monitorizare al POR 2014-2020 (CMPOR) care a avut loc marti, 24 mai 2016, in judetul Hunedoara. Toti cei interesati de accesarea finantarii nerambursabile, conform prevederilor din ghiduri au la dispozitie aproximativ 2 luni pentru pregatirea si depunerea proiectelor de la momentul lansarii apelurilor de proiecte. Data si ora de la care se vor putea depune cererile de finantare va fi mentionata in cadrul ghidurilor specifice aprobate sau puteti urmari site-ul www.adrcentru.ro si www.regio-adrcentru.ro pentru a primi informatii atat despre aceste date, dar si mai multe informatii punctuale despre conditiile prevazute in ghidurile de pe fiecare prioritate de investitii.

Mai multe detalii aflati aici http://regio-adrcentru.ro/calendarul-de-egiunea-centru/

O noua reuniune a grupului de proiect: Antreprenoresti – Adopta un Sat

In data de 27 aprilie, a avut loc o noua reuniune a grupului de lucru pentru proiectul Adopta un Sat. La intalnire au participat atat membri ai RBL cat si ai altor institutii implicate in proiect, precum Fundatia PACT sau Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri.

La acesta reuniune a fost stabilita data lansarii proiectului – “ Antreprenoresti, adopta un sat”, evenimentul urmand sa aiba loc pe data de 2 iunie la Muzeul Satului, Bucuresti.

De asemenea, in cadrul aceleiasi reuniuni s-a agreat lista comunelor din cele 4 judete selectate, precum si actiunile care vor fi intreprinse pentru comuna “adoptata”. Cele patru judete selectate in prima etapa, respectiv Arges, Dambovita, Prahova si Valcea vor fi invitate la primul eveniment regional, care va avea loc pe 14 iunie 2016, la Pitesti.