Comunicat de presă - Adoptă un Sat!

Comuna Corbi din județul Argeș este prima comunitate selectată în programul de dezvoltare rurală - Antreprenorești-Adoptă un Sat!

În septembrie, urmează 3 conferințe regionale, la Craiova (7), Brăila (13) și Slobozia (14)

București, 25 august 2016

Comuna Corbi (județul Argeș) va primi sprijinul comunității Romanian Business Leaders pentru crearea și implementarea strategiei de dezvoltare locală. Corbi este prima comună selectată în programul de dezvoltare rurală Antreprenorești, dintr-un total de 33 de comune înscrise în urma conferinței regionale de la Pitești din 14 iunie și una dintre cele 6 comune care au fost vizitate de echipa Antreprenorești în perioada 25-27 iulie.

Antreprenorești-Adoptă un Sat s-a născut din dorul de viață la țară al celor care se întristează atunci când văd România rurală pustiită.

În faza pilot a proiectului, în 2016, sunt selectate 4 comune pentru care Romanian Business Leaders va crea împreună cu gospodarii din localitate strategii și modele de dezvoltare economică.

Următoarele 3 comune vor fi selectate în program în cadrul a 3 noi conferințe regionale care vor avea loc în 7 septembrie la Craiova (pentru județele Dolj, Gorj, Mehedinți și Teleorman), în 13 septembrie la Brăila (pentru județele Brăila, Buzău, Galați, Tulcea și Vrancea) și în 14 septembrie la Slobozia (pentru județele Călărași, Constanța, Giurgiu și Ialomița). La finalul conferințelor, participanții își înscriu comunele în program prin completarea unui formular care descrie potențialul de dezvoltare al comunității și gradul de implicare al grupului de inițiativă locală. Echipa de proiect Antreprenorești, formată din antreprenori și profesioniști selectează comunele în baza următoarelor criterii: numărul tinerilor depășește media demografică a țării, comuna prezintă potențial de dezvoltare economică și deschidere, voință și inițiativă a liderilor locali, pentru a fi vizitate.

6 comune fascinante în primul tur de vizite din 25-27 iulie

Priboieni (AG)

Para de Priboieni are un gust special datorită solului și apei bogate care umple oamenii și fructele de sănătate.

Situat la 90 de minute de București și 35 de minute de Pitești, Priboieni este un loc de unde ne putem culege fructele și colecta laptele.

Și totuși, de ce încă nu se întâmplă așa? Fostele plantații au fost fărâmițate, asocierea este văzută din prisma anilor de colectivizare și frica de eșec primează în lipsa cunoștințelor antreprenoriale de bază.

Odăi (VL)

Sus la Odăi are loc nedeia  (sărbătoare câmpenească) vâlceană, vegheată de bolta stelară, iar pădurea te așteaptă să o explorezi călare.

Odăițe ca pe vremuri însuflețite de un dor nebun de haiducie al celor ce pășesc într-un ținut de poveste. Astăzi, doar o odăiță din zece este salvată, iubită și gătită de oaspeți. Intenția localnicilor este ca în viitor și celelalte odăițe de pe platou să fie îngrijite cu același entuziasm.

Boteni (AG)

“A însemnat să fim noi înșine“ spunea fiul de vază al Boteniului, filosoful Petre Țuțea.

La Boteni, brâul se strânge armonios pe trupurile sătenilor și îi face falnici pentru sărbătoarea Brâului de Boteni ce adună peste 6.000 de oameni de prin împrejurimi. Și dacă tot este sărbătoare, atunci avem parte și de bucate alese, iar cașul capătă o savoare intensă când este afumat după o rețetă tradițională. Și nu doar tradiția se conservă bine în zona musceleană, ci și fosilele marine, dovadă a trainiciei solului local.

Cadastrarea loturilor de pământ, revigorarea producției pomicole, încurajarea crescătorilor de animale și promovarea produselor cu specific local sunt prioritare pentru Boteni.

Corbi (AG)-

În Corbi, păstrezi încă aroma murelor în timp ce urci pietrele străvechi ale schitului rupestru Corbii de Piatră. Legende și frumuseți naturale se întâlnesc pe cursul Râului Doamnei ce străbate localitatea.

Fie că mergi în Livada Bunicului să înveți cum culegi mura și o pui la borcane să te lingi pe degete și după îngheț, fie că te lași purtat în povestea de secole a schitului rupestru Corbii de Piatră, comuna are un iz special. Este acel iz ce adună tradiția străveche și îi dă o mireasmă de modern sub atenta ghidare a grupului de inițiativă locală dedicat trup și suflet comunității din care fac parte.

Schitu Golești (AG)

Un fort militar transformat în bază de agrement? Traseu de biciclete cu porțiuni ce par decupate din vestitul tur francez? Toate acestea și alte surprize sunt cantonate în Schitu Golești.

Încet, inițiativa locală prinde contur în acestă comună de pe Râul Târgului și vedem investiții mari precum fabrica Fontana și baza de agrement din fostul fort militar, dar și posibilități de investiții precum fostul spital minier, clădire în stil arhitectural neoromânesc sau spații potrivite pentru dezvoltarea de servicii agricole.

Prima localitate dintre cele vizitate în care cadastrarea era efactuată total, Schitu Golești se confruntă totuși cu lipsa inițiativei antreprenoriale, reticență în ce privește asocierea și lipsa forței de muncă calificată.

Cocorăștii Mislii (PH)

Pădurea de stejari îmbrățișează Cocorăștii Mislii să conserve tradiția locală. Oamenii iau din seva acestor puternici copaci și se clădesc asemenea cu un spirit puternic și trainic de se aude departe în zări de ei.

Atât de tare s-a auzit de ei că au și fost chemați, rânduri-rânduri, în localitățile vecine, pustiind frumoasa dumbravă de lângă comună. Inițiativa nu s-a lăsat dusă de tot, ci s-a adaptat situației actuale astfel că aici avem un exemplu de bună practică în accesarea finanțărilor nerambursabile și există o dorință de schimbare pe termen mediu și lung.

Despre Antreprenorești – Adoptă un Sat!

Proiectul Antreprenorești, inițiativă apărută spontan la Summit-ul RBL din 2016, își propune să creeze strategii de dezvoltare viabile pentru perioada 2017- 2020 pentru minim zece comune selectate. Concret, proiectul urmărește să producă rezultate palpabile și replicabile în comunitățile rurale din România, prin transfer de know-how specific (fonduri europene, management, schimb de experiență etc.), mentorat pentru antreprenori și administrație locală și prin identificarea potențialului local de dezvoltare economică. Pentru detalii, vă invităm pe http://antreprenoresti.ro/.

Echipa Antreprenorești-Adoptă un Sat! înseamnă: Felix Daniliuc- Raiffeisen Leasing, Mihai Marcu- MedLife, Sorin Ignat- Banca Transilvania , Felix Tătaru- GMP Grup, Alexandru Potor- FNGAL, Felix Pătrășcanu- FAN Courier,  Ioana Traistă- Fundația PACT, Gabriel Istoc- B-team Consult and Services, Laura Popa- FNTM și alți antreprenori de succes.

Despre Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii. Pentru detalii, accesați www.rbls.ro