Add new comment

AgroTransilvania - continuam pe ulita succesului

Evenimentul care a avut loc pe data de 18.10, intitulat Agroturism si Gastronomie Romaneasca, a adus impreuna reprezentanti ai autoritatilor publice, antreprenori, bucatari, jurnalisti, toti oameni dornici sa promoveze bogatiile satului. Subiectul conferintei s-a raliat foarte bine cu misiunea Antreprenoresti, promovand viata si bucataria traditionala ale satului romanesc.

Inceputul acestei a fost dat de catre E.S Mihael Zupančič, ambasadorul Republicii Sloveniei în România si Arie Veldhuizen, consilier agricultură, industrie alimentară și natură, din partea Ambasadei Olandei în România, care ne-au oferit exemple de succes in promovarea vietii rurale din tarile de proveninenta. Un exemplu pertinent a fost oferit de catre ambasadorul Sloveninei, aceasta reusind cresterea agroturismului local prin promovarea ideii "din gradina in farfurie" si chiar prin implicarea in adoptarea la nivel european a Zilei Mondiale a Albinei.

Directorul General al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Animalelor, Bogdan Licărete a continuat ziua intrunirea, subliniind importanta punctelor gastronomice locale - un concept ce răspunde cerinţelor crescânde în România, de înfiinţare de unităţi de alimentaţie publică de tip familial, care să ofere produse şi preparate alimentare specifice diverselor zone geografie ale României, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure şi sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit. Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea. Meniul va fi obligatoriu preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile, prin metode de preparare, pe cât posibil, tradiţionale.
Un aspect care a fost subiectul intrebarilor participantilor din sala a fost acela al centrelor de sacrificare a animalelor din sate si comune, si cum sunt taranii sfatuiti sa actioneze astfel incat aceasta activitate sa fie conforma cu specificatiile legale si normele metodologice pe aceeasi tema.
In completarea sprijinului oferit de catre domeniul public a venit si Alexandru Potor, secretartul de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care a reconfirmat spirijinul pentru domeniul agroturismului, oferindu-ne, in mod particular, asigurarea ca programul Antreprenoresti este in concordanta cu viziunea ministerului agriculturii.
Concluzia reprezentantilor autoritatilor care au putut fi prezente la conferinta este ca se urmareste dezvoltarea pe verticala, dar in special pe orizontala a fermelor romanesti, domnul director Bogdan Licărete fiind incantat de programul Antreprenoresti si exprimandu-si dorinta de a participa la actiunile noastre.

Sectiunea de modele de bune practici a fost una cuprinzatoare: Salamul de Sibiu, Povestea Porcului de Bazna, Branza de Sibiu, Convivium Transilvania, Mica Ilinca, Colinele Transilvaniei reprezentant doar o parte din exemplele de succes ale explorarii resurselor rurale romanesti.
Sectiunea a doua a modelelor de buna practica s-a dovedit si cea mai interactiva, in ciuda unui pranz copios, in care s-a servit tochitura de porc cu mamaliga si castraveti murati.
Cosmin Dragomir, fondatorul Gastroart.ro, revista on-line despre arta gastronomica si maestrul bucatar Mircea Groza, au trezit un apetit monstru in participantii conferintei prin pasiunea cu care au prezentat retete traditionale romanesti si au subliniat dorinta lor de a aduna cat mai multe retete de bucatarie din casele satenilor. Asa cum spunea domnul Groza, etnolog totodata, fiecare casa are o diferita reteta de sarmale sau de ciorba, completand provocarea jurnalistului Cosmin Dragomir: sa convingem satenii sa extinda meniul de bucatarie cu care suntem atat de obisnuiti, in sensul de a adauga retete culinare ce risca sa intre in desuetudine.
Daniela Marișcu, lider de proiect Antreprenoresti, a pus punctul pe i prin precizarea ca "taranul roman este antreprenor prin fire", idee ce i-a incatat pe cei din sala, care s-au aratat dornici sa se alature programului nostru, fie prin a dori ca satul sau comuna lor sa fie adoptate de noi, fie prin a se implica in calitate de antreprenori. A contribuit la aceasta stare, desigur, si prezentarea lui Mihai Ungurenus fondatorul pensiunii Livada Bunicului, ca factor determinant al succesului Antreprenoresti.

Concluzia conferintei este ca omul de la sat, taranul cu care noi ne mandrim, doreste sa fie ajutat in a-si regasi spiritul de antreprenor, in a exploata dorinta de a capitaliza activitatea din propria sa ograda si "de a fi respectat acolo in curtea lui", asa cum atent a specificat a noastra Daniela Marișcu.

Pentru mai multe informatii si poze vizitati: https://www.facebook.com/pg/TMTPR/photos/?tab=album&album_id=21803809456...
Pentru brosura evenimentului, va rugam sa accesati: https://issuu.com/agrotrends/docs/brosura_a5_tipar?fbclid=IwAR0oFy6M475Z...

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Gmap